Wat is een stopkraan?

Een stopkraan is een soort kraan om de waterdoorlaat in een leiding mee af te sluiten. Het is een soort van afsluiter die in de waterleiding toevoer is aangebracht.

Een stopkraan kan erg handig zijn bij het verrichten van werkzaamheden aan leidingen, leidingdelen en toestellen. Dankzij de stopkraan kan namelijk één leiding of leidingdeel van het water afgesloten worden. Dit is sneller en praktischer, omdat anders het hele stelsel van water moet worden ontdaan.

Wat is een stopkraan?

Types stopkranen

Er zijn verschillende types stopkranen. Voor huis- tuin- en keukengebruik zijn dit er drie. De meest bekende is de stopkraan waarbij het bovendeel schuin geplaatst is ten opzichte van de leiding. Deze is te zien op de afbeelding. Ten tweede zijn er stopkranen waarbij het bovendeel haaks ten opzichte van de leiding staat. Deze komt vaak voor in oudere installaties. Tot slot is er de hoekstopkraan. Deze stopkraan verandert de waterstroom met 90 graden van richting.

Tip: draai een stopkraan een paar keer per jaar open en dicht. Dit voorkomt dat de kraan vast komt te zitten, doordat hij weinig wordt gebruikt.


J

Geen begrippen

XYZ

Geen begrippen